Traumele infantile – Efecte asupra sanatatii

Traumele infantile – Efecte asupra sanatatii

Traumele infantile

In anii 90, CDC (Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor) si Kaiser Permanente au descoperit ca traumele infantile au un efect absolut dramatic in ceea ce priveste starea de sanatate a organismului. Prezenta experientelor toxice in copilarie creste cauzele de mortalitate, afectand dezvoltarea creierului, sistemele imunitar si endocrin, transcrierea si citirea ADN-ului. Expunerea la doze foarte mari de stres toxic generat de experientele infantile adverse tripleaza riscul de boli cardiace si cancer pulmonar, iar speranta de viata scade cu 20 de ani.

Traumele infantile – Studiul ACE

Studiul ACE este un studiu efectuat de catre Vince Felitti (Kaiser Permanente) si Bob Anda (CDC) pe un esantion de 17500 de adulti, in cadrul caruia s-a urmarit identificarea efectelor expunerii la experientele adverse din copilarie (ACE = Adverse Childhood Experiences). Aceste experiente includ:

  • abuzurile (sexuale, fizice si emotionale)
  • neglijenta emotionala sau fizica
  • traiul alaturi de un parinte bolnav fizic sau psihic, dependent de o substanta
  • traiul intr-o familie marcata de violenta domestica, divort sau parinte incarcerat
 

Pentru fiecare din acest gen de experienta traita in copilarie s-a adaugat un punct in calcularea scorului ACE. Scorul ACE final a fost apoi corelat cu indicatorii de sanatate ai participantilor la studiu. Concluziile au fost naucitoare:

  1. Experientele toxice infantile sunt extrem de raspandite. (67% din respondenti au trait cel putin 1  experienta toxica infantila, 12% au trait 4 sau mai multe astfel de experiente in copilarie). Rezulta ca doar in jur de o treime din populatie nu este afectata in copilarie de experiente toxice.
  2. Exista o corelatie negativa intre scorul ACE si starea de sanatate a unui individ. (Cu cat scorul ACE e mai mare, cu atat indicatorii sunt mai sumbri: un individ cu scorul ACE mai mare sau egal cu 4 risca dezvoltarea bolilor pulmonare cronice obstructive de 2,5 ori mai mult fata de indivizii cu punctaj 0. Pentru hepatita, riscul creste de 2,5 ori. Pentru depresie, riscul e de 4,5 ori mai mare. Riscul sinuciderii creste de 12 ori. La individul cu Scor ACE mai mare sau egal cu 7, exista un risc triplu de aparitie a cancerului pulmonar, iar ischemiile cardiace apar de 3,5 ori mai frecvent.)

In prezent stiinta a avansat intr-atat, incat intelegem mai bine cum traumele infantile afecteaza dezvoltarea cerebrala si fizica a copilului. Sunt afectate urmatoarele arii:

  • Nucleus Accumbens (centrul placerii si recompensei, implicat in dependenta de substante)
  • Cortexul prefrontal (controlul impulsului si functia executiva – esentiala pentru invatare)
  • Amigdala (zona corticala de raspuns la frica)

Ca atare, exista motive neurologice evidente pentru care persoanele expuse la doze mari de adversitate sunt predispuse sa adopte un comportament mai riscant.

Insa, chiar si in lipsa adoptarii unor comportamente riscante, organismul este mai predispus la boala sau cancer. Acest lucru este legat de functionarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenala, care elaboreaza raspunsul de stres (Reactia de tip „Lupta sau Fugi”). Hipotalamusul trimite un semnal catre glanda pituitara, care trimite un semnal catre glanda suprarenala: „Elibereaza rapid hormoni: adrenalina, cortizol!” Inima incepe sa bata puternic si rapid, pupilele se dilata, caile respiratorii se deschid larg, esti gata sa infrunti ursul care te ataca in padure sau sa fugi de el. Iar asta este salvator daca te afli in padure si chiar te ataca un urs. Dar ce se intampla cand ursul traieste in casa ta, amenintandu-te constant, facand ca acest sistem reactiv sa se tot activeze la nesfarsit? Se trece astfel din stadiul adaptativ si salvator in cel dezadaptativ, care pericliteaza sanatatea. Intrucat mintea si corpul copiilor sunt foarte fragede si in formare, ele sunt foarte vulnerabile la actiunea acestor factori.

Dupa Robert Block, primul presedinte al Academiei Americane de Pediatrie „Experientele traumatizante din copilarie sunt cea mai mare amenintare nerezolvata a sanatatii publice cu care se confrunta in prezent populatia.” Ca atare, este absolut necesara gandirea si implementarea unor programe de educatie si preventie la nivel global.

 

 

O prezentare video TED Talks despre traumele din copilarie si efectele acestora asupra starii de sanatate fizica si mintala.

(Alege subtitrarea in limba romana dupa pornirea videoclipului! Settings > Subtitles > Romanian)

Distribuie

Close Menu
shares

Folosim cookie-uri pe site

Te rog sa confirmi ca acce[ti cokie-urile. Poiti sa declini aceste lucru, astfel incat sa continui vizita pe site, insa fara a permite trimiterea datelor catre serviciile terte. Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.