Traumele copilariei: neglijare, abandon, abuz

Traumele copilariei: neglijare, abandon, abuz

 

Traumele copilariei

Pe intreg mapamondul, un numar mare de parinti isi traumatizeaza neintentionat copiii. Acesti copii traumatizati vor deveni adulti care, daca nu isi vor constientiza si vindeca ranile psihologice ale copilariei, vor genera neintentionat la randul lor traume propriilor copii.

Cum identificam traumele copilariei?

Trauma infantila este reprezentata de orice proces sau eveniment care raneste semnificativ fizic sau psihologic un copil. Recunoastem in principal 3 tipuri de trauma infantila:

  1. neglijarea parentala
  2. abandonul parental
  3. abuzul parental

1. Neglijarea parentala se petrece atunci cand parintii nu stiu care sunt nevoile copilului, nu stiu cum sa le satisfaca sau nu vor sa le satisfaca. (Exemplu: mame minore, fara experienta, din medii paupere, care nu stiu sa ingrijeasca un copil.)

2. Abandonul parental se petrece atunci cand copilul este insotit de catre un adult (parinte, ingrijitor), care petrece timp cu copilul, insa este indisponibil emotional pentru acesta. In acest caz parintii sunt incapabili sa se ataseze emotional de copilul lor, sa empatizeze cu acesta, sa il iubeasca autentic, oferindu-i atentie si afectiune. (Exemplu: mame depresive, absorbite de propria suferinta, care nu au disponibilitate emotionala pentru copiii lor.)

3. Abuzul parental se petrece atunci cand parintele isi foloseste copilul pentru a-si gratifica propriile nevoi, prejudiciindu-l / ranindu-l pe acesta.  Intr-o astfel de situatie, copilul nu se poate proteja, nu poate pleca, el fiind in intregime dependent de adult. Aceasta este o forma majora a traumei infantile, in special daca se petrece devreme in copilarie. (Exemplu: parinti narcisisti, care isi vad copilul ca pe o extensie personala si il folosesc conform scopurilor proprii.)

Ce se intampla cu copiii care au suportat traumele copilariei?

Majoritatea copiilor nu sunt constienti pe moment de ceea ce li se intampla si vor dezvolta automat pana la 6 rani psihologice:

  • personalitate fragmentata
  • stari afective excesive de rusine, vina, teama
  • distorsiuni in procesarea cognitiva asupra realitatii (mecanisme de negare, proiectie)
  • probleme legate de incredere (scadere a increderii in sine si in alti oameni)
  • incapacitate de atasare (dificultati in a se atasa de alte persoane, retragere sociala)
  • deconectare de sine (stari de gol interior, confuzie identitara)

Principalele simptome manifestate zgomotos la varsta adolescentei de catre copiii traumatizati sunt: furia, comportamentul neascultator, lipsa de onestitate, problemele scolare, fuga de acasa, problemele sociale (droguri, sex, delincventa), problemele de sanatate.

La varsta maturitatii, cand incep sa se confrunte cu simptomele derivate din traumele copilariei (depresie, anxietate, incapacitate de a forma si mentine relatii de cuplu, obezitate, boli fizice, probleme financiare, apatie, lipsa de scop, etc.) si cand capata o anumita experienta de viata, o parte din adultii care au fost traumatizati inteleg ca experientele traite in copilarie au fost toxice.

Distribuie

Close Menu
shares

Folosim cookie-uri pe site

Te rog sa confirmi ca acce[ti cokie-urile. Poiti sa declini aceste lucru, astfel incat sa continui vizita pe site, insa fara a permite trimiterea datelor catre serviciile terte. Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.