Aproximativ 6% din populatie sufera de tulburare de personalitate narcisista. Tulburarea este mai intalnita la barbati ( 7,7 %), decat la femei (4,8% ).
Cum identifici femeia narcisista?
Pe langa faptul ca femeia narcisista intruneste caracteristicile oricarei persoane suferinde de narcisism, ea are cateva caracteristici care o diferentiaza de barbatul narcisist. Lista de mai jos enumera o serie de trasaturi specifice femeii narcisiste.
- Este obsedata de felul in care arata si se prezinta in fata celorlalti. (Cazul narcisismului somatic) Intrucat narcisistilor le place sa fie in centrul atentiei si sa fie obiectul admiratiei altor persoane, femeia narcisista va incerca sa obtina aceste lucruri (si) cu ajutorul trasaturilor fizice. Ca atare, investeste in ea insasi, construind o imagine „de revista” (corp lucrat, bronzat, chip machiat, vestimentatie in trend, etc.) Se expune frecvent in diferite contexte (petreceri, selfi-uri, etc.) pentru a culege admiratia celorlalti. Ajunge in multe cazuri sa atinga stereotipul de „femeie fatala”.
- Isi foloseste sexualitatea si atuurile fizice in avantajul sau si pentru a castiga putere. Femeia narcisista se va folosi de atributele feminitatii ei, bine puse in valoare, pentru a avansa pe scara sociala, pentru a-si determina partenerul sa ii ierte niste greseli, pentru a avea acces la resurse financiare, profesionale, etc.
- Cauta superioritatea intelectuala, acumuland faima si realizari. (Cazul narcisismului cerebral) Femeia narcisista cu intelect ridicat se va folosi de faima si realizarile pe care le acumuleaza, pentru a-si etala superioritatea asupra altora. Va epata cu realizarile sale, cu CV-ul sau impresionant.
- Are un nivel inalt de materialism. Este cheltuitoare in mod excesiv (prefera luxul, hainele de firma, locatiile scumpe). Adesea face aceste cheltuieli pe seama altor apropiati sau cuplandu-se cu barbati bogati. Se va folosi de situatia financiara inalta pentru a-si etala superioritatea.
- Este superficiala, falsa, manipulativa, exploatativa. Femeia narcisista este egocentrica si se va folosi fara scrupule de toate resursele proprii si de toate persoanele din jur, pentru a-si indeplini nevoile si scopurile egoiste.
- Intra in competitie cu alte femei pentru a obtine dominanta si superioritate. Femeia narcisista se simte amenintata de catre alte femei care au calitati ce ii pot egala/detrona superioritatea fizica sau intelectuala. Identifica ce alte femei reprezinta o amenintare pentru ea in orice fel (succes, aspect fizic, capacitate intelectuala, personalitate, resurse, status, dezirabilitate) si incearca sa le elimine. (Initial le va plasa pe un piedestal, pentru a mentine aparentele sociale, insa ulterior admiratia expusa se va transforma in sentimente de dispret, invidie si furie.) Femeile care nu reprezinta amenintari sunt pastrate in jur pana cand resursele lor vor fi consumate.
- Manifesta lipsa de respect fata de limitele altor persoane. Nu are nicio problema in a viola limitele, fara a-i pasa daca creeaza disconfort sau raneste pe cineva (ex: isi utilizeaza partenerul conform scopurilor sale, loveste in cei dragi partenerului, se cupleaza cu fostul partener al prietenei sale, flirteaza cu unul din oamenii importanti din viata fratelui sau, etc.) In cazurile de patologie exacerbata, incalca limitele in relatiile cu prietenele ei, facand avansuri partenerilor acestora si incercand sa ii seduca. Este dezamagita si invidioasa cand nu se bucura de success, observand ca partenerii raman fideli acestora.
- Se bucura sa fie in centrul atentiei masculine. Femeia narcisica se mandreste cu calitatea de obiect al dorintei. Ii place flirtul, adora sa fie in centrul atentiei, sa fie inconjurata de admiratori care pot starni gelozia partenerului. Creeaza frecvent triunghiuri amoroase cu partenerul sau si alti barbati. Se angajeaza adesea fara remuscari in infidelitate emotionala si/sau fizica, tradandu-si partenerul, care de obicei o sponsorizeaza si rasfata, fiind inconstient de lipsa ei de loialitate.
- Este duplicitara, cameleonica. Vorbeste despre altii pe un ton depreciator, in timp ce in public se manifesta prietenos si implicat. Manifesta la inceputul relatiei cu un barbat un comportament idealizator, dezarmant (vorbe dulci, admiratie, lauda), castigand increderea.
- Nu se poate angaja in relatii emotionale sanatoase. Idealizeaza, devalorizeaza si abandoneaza. Isi idealizeaza partenerul in faza de debut a relatiei (il urca pe un piedestal, face din el centrul universului, il copleseste cu laude, petrece foarte mult timp in jurul sau, astfel incat partenerul incepe sa creada ca si-a gasit sufletul pereche). Tehnica se numeste “love bombing” (isi copleseste partenerul cu “dragoste”: sms-uri constante, foarte mult timp petrecut impreuna, afisare impreuna in diverse contexte si pe retelele de socializare ). In aceasta faza este interesata de a-si face victima dependenta de atentia si lauda sa constanta. Va sta insa cu un partener, doar atat cat ii este util. In momentul in care percepe ca acesta nu ii mai satisface dorintele sau o pune in umbra prin calitatile sale, il va abandona. Isi va cauta un partener nou, pentru a-l picta pe cel anterior in termeni negativi, ca nemeritand afectiunea ei.
- Poate fi deosebit de posesiva si geloasa. Intrucat isi vede partenerul ca pe un obiect sau ca pe o sursa perfecta de alimentare a narcisismului sau, este deosebit de vigilenta si sensibila la atentia pe care partenerul o poate manifesta fata de alte femei.
- In calitate de mama este ingrozitor de autocentrata, vazandu-i pe copii ca pe extensii ale sale. Isi trateaza copiii ca pe obiecte, mandrindu-se cu ei doar atat cat copiii ii satisfac cerintele/nevoile egocentrice. In rest, copiii sunt devalorizati, ignorati, abuzati sau neglijati. Are tendinta de a face asta cu atat mai mult cu cat copiii cresc, mai ales cu fetele. Intra in competitie cu fiicele sale mai tinere decat ea, mai ales daca ele reprezinta o amenintare in termeni de frumusete sau talent. Unele mame narcisiste isi vad fiicele ca pe un competitor in ce priveste atentia din partea sotului lor.
- Ii lipseste empatia si poate avea un simt sadic de a se bucura de durerea altuia. Chiar daca raneste pe cineva, e putin probabil sa simta remuscare sau rusine. Intrebarile sale referitoare la viata cuiva, bunastarea si obiectivele acelei persoane deservesc propriile nevoi. Poate manifesta placere si bucurie in a-i “demola” pe altii. Poate sabota prieteniile/relatiile altora pentru divertismentul sau personal, starnind haos in cercurile sociale.
- Nu suporta criticile si limitarile. Se simte infuriata de orice fel de critica sau contrare si are tendinta de a-l elimina pe cel care o critica sau nu satisface cerintele sale. Se simte indreptatita ca cei din jur sa o deserveasca mereu, fara exceptie, conform dorintelor sale. Manifesta adesea in astfel de situatii agresivitate relationala, folosind tot felul de tactici abuzive.
Daca esti in relatie cu o femeie narcisista…
- Nu te lasa influentat de farmecele sau lingusirile sale in stadiile incipiente ale relatiei! Daca ai de-a face cu o femeie narcisista, acestea vor disparea, imediat ce nu actionezi conform dorintelor sale.
- Nu te amagi cu ideea ca tu esti o exceptie! Fii vigilent , nu te amagi cu ideea ca vei fi o exceptie de la tendinta ei de exploatare interpersonala. Narcisistii au un tipar distorsionat de a interactiona cu semenii sai si nu fac exceptii.
- Minimizeaza contactul / comunicarea cu ea daca incepe sa te preseze! Daca isi petrece tot timpul cu tine si te preseaza sa iti petreci timpul cu ea in mod constant, apasa pe frana si minimizeaza comunicarea cu ea.
- Observa cum raspunde la limitele pe care le impui. Majoritatea narcisistilor nu suporta sa fie stopati, contrati sau ignorati. Se simt indreptatiti sa obtina atentia ta constanta si raspunsurile pe care le doresc de la tine, asa ca va continua sa faca eforturi pana le va obtine. Daca nu va reusi sa le obtina, va incerca sa te saboteze.
- Ramai calm daca incearca sa te provoace. Indiferenta si curajul in fata tacticilor ei (amenintari, insulte, santaj, etc.) este cea mai buna optiune. Observa ce face si ramai detasat. Va simti ca ii fuge pamantul de sub picioare, intelegand ca victima ei este mai puternica decat se astepta si ca nu o poate destabiliza.
- Detaseaza-te de ea si anturajul ei. In fazele de declin ale relatiei, este posibil sa incerce sa te denigreze in cercurile sociale, sa isi castige aliati. Detaseaza-te de anturajul ei si stai printre oamenii care te sprijina si apara.
- Investeste-ti energia in tine si consolideaza-ti increderea in sine! Retine ca cele mai mari temeri ale unui narcisist sunt demascarea / expunerea sa ca narcisist si faptul ca nu isi poate controla victima. Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci in relatia cu femeia narcisista este sa te retragi si sa ai grija de tine si de viata ta. Investeste-ti energia in construirea propriilor resurse si simt al puterii. Atat timp cat esti bine ancorat in realitate, stii cine esti si te autovalidezi, nu te poate ameninta ca iti va distruge reputatia, intrucat integritatea ta va vorbi in timp de la sine in fata altora.
- Aminteste-ti ca nu e vina ta de a fi devenit victima unei femei narcisiste. Daca ai devenit victima unei astfel de femei, aminteste-ti ca ai fost ales pentru ca esti un individ empatic, milos si pentru ca detii caracteristici si bunuri la care ea ravneste.
- Aminteste-ti ca nu e datoria ta sa educi oameni toxici si maligni si sa-i transformi in fiinte umane decente. Femeia narcisista nu este interesata sa isi schimbe comportamentul, intrucat are beneficii de pe urma acestuia. Indivizii imaturi emotional nu pot fi educati privind empatia si vor continua sa opereze conform partilor intunecate specifice tulburarii lor de personalitate.