
- Te simti frustrat si blocat in relatia ta?
- Iti consumi energia pentru a satisface nevoile partenerului?
- Esti cel care face in mod constant sacrificii in relatie?
E posibil sa te afli intr-o relatie codependenta.
Ce este codependenta?
Codependenta este un concept controversat, care poate fi definit astfel:
1 Mod dezadaptativ de relationare interpersonala, caracterizat de sacrificarea compulsiva a propriilor valori, preferinte, nevoi, pentru a evita respingerea si a obtine aprobarea si validarea identitatii personale din partea altei persoane.
2 Relatie disfunctionala de ajutor in care o persoana sprijina, cultiva sau mentine disfunctionalitatea unei alte persoane, care manifesta o boala psihica, o adictie sau alte trasaturi indezirabile precum imaturitate sau iresponsabilitate.
3 Manifestare cu caracter episodic, situational sau de nivel subclinic a unor comportamente specifice tulburarii de personalitate dependente (conform manualului de diagnostic DSM, editat de catre Asociatia Psihiatrica Americana).

In esenta, codependentul nu poate functiona in acord cu sine, ci isi organizeaza existenta in jurul unei alte persoane.
Simptome ale personalitatii codependente
- imaturitate
- lipsa increderii in sine
- stima de sine redusa
- valoare personala scazuta
- stari cronice de plictiseala si gol interior
- relatii interpersonale intense si instabile
- dorinta coplesitoare de acceptare si afectiune
- intoleranta singuratatatii, acompaniata de eforturi intense de a o evita
- tendinta de a-i multumi pe ceilalti
- tendinta de a-i ingriji pe ceilalti pana in punctul neglijarii sinelui
- prioritizarea nevoilor celorlalti si neglijarea propriilor nevoi
- limite inadecvate intre sine si ceilalti
- perfectionism
- supracontrol
CODEPENDENT sau EMPATIC?
Atat personalitatile codependente cat si cele empatice manifesta comportamente de sustinere si ingrijire a altor persoane.
COMPULSIV sau CONSTIENT?
Diferenta dintre codependenta si empatia sanatoasa consta in caracterul compulsiv, scapat de sub control al comportamentelor codependente si caracterul constient si controlat al actelor empatice sanatoase.
DISTRUCTIV sau CONSTRUCTIV?
Codependentul este captiv unui comportament compulsiv pozitiv orientat spre celalalt, neglijandu-se pe sine, in timp ce empaticul impleteste grija fata de celalalt cu grija fata de propria persoana.
Adultul codependent a avut parte de o relatie disfunctionala cu unul sau ambii parinti. Cel mai adesea, acesti parinti sufera de tulburari psihice (narcisism), adictii (alcoolism) sau trasaturi indezirabile de personalitate (imaturitate, iresponsabilitate). Intrucat pentru supravietuirea si dezvoltarea un copil este foarte important sa poata dezvolta o relatie de atasament cu parintii, el este obligat sa isi construiasca o personalitate aparte, pliata dupa trasaturile parintelui disfunctional.
Astfel, ajuns la maturitate, adultul invatat de copil sa relationeze cu personalitati disfunctionale, va intra cu mare usurinta in relatii cu persoane la fel de disfunctionale precum parintii sai, recreand tiparele trecutului. Cel mai adesea va face cuplu cu parteneri narcisici, dependenti de substanta, imaturi sau iresponsabili. Se va pozitiona inconstient in relatie in roluri de salvator, ingrijitor, sustinator, confident si va avea o relatie marcata de probleme de intimitate, comunicare deficienta, limite inadecvate si jocuri psihologice.
Impactul pe termen lung al vietii alaturi de un parinte disfunctional este absolut covarsitor. In cartea „FIICE PERFECTE – Fiicele adulte ale alcoolicilor”, Robert Ackerman prezinta urmatoarele date: 80% dintre fiicele adulte considera ca faptul ca au avut un parinte alcoolic le-a afectat foarte mult viata, 12% spun ca au fost afectate moderat, iar 8% cred ca nu au fost afectate deloc.