Codependenta – caracteristicile persoanei codependente

Codependenta – caracteristicile persoanei codependente

 

Codependenta

Codependenta. Caracteristici ale persoanei codependente

  • Este dominata de una sau mai multe obsesii. (Obsesiile sunt fixatii asupra anumitor obiecte si pot fi de natura pozitiva sau negativa. Obsesia de a munci, de a face bani este catalogata ca a fi una de natura pozitiva, in timp ce impulsurile incontrolabile fata de alcool, droguri, sex, consum alimentar excesiv, agresiune fizica sau tendintele de a numara sau alinia obiecte, de a se spala compulsiv pe maini, de a verifica gazul, sunt de natura negativa. Specificul obsesiei, indiferent de natura sa, este caracterul ei incontrolabil, care impinge intens catre actiune.) Intrebare: Exista in viata ta vreun tipar / model de comportament recurent care predomina? (ex: a da frecvent din picior, a-ti alege repetat persoane nepotrivite pentru relatii de prietenie sau cuplu)
  • Este marcata si sufera din cauza situatiei problematice din familia in care a crescut. (Fantomele trecutului invadeaza prezentul, luand locul realitatii. Frici, rusini, neajunsuri, frustrari, mesaje din trecut sunt proiectate asupra prezentului (asupra situatiilor si persoanelor prezente). In cazul unei personalitati armonioase aceste „fantome” raman in stare latenta, permitand cate o privire in trecut, in timp ce in cazul personalitatilor codependente, ele distorsioneaza realitatea prezenta. ) Intrebare: Iti recunosti aceste „fantome” care iti afecteaza prezentul? Vocea vreunuia din parintii tai, repetand o fraza de genul „nu esti in stare de nimic”? Ele trebuie identificate si reduse treptat la tacere, la conditia lor de fapte consumate in trecut.
  • Are un foarte scazut respect de sine si demonstreaza adesea un nivel scazut de maturitate. (Lipseste increderea in sine, curajul pentru autoexprimare, dorinta de afirmare.) Intrebare: Cat de multumit esti de tine insuti? Te aperi in cazul criticilor nefondate?
  • Este sigur ca fericirea lui depinde de ceilalti. (Fericirea unei persoane codependente depinde aproape in intregime de ceea ce fac sau gandesc ceilalti. Ea nu se simte fericita daca nu are controlul deplin asupra propriei persoane si asupra celor din jur. Insa pentru ca un asemenea control este imposibil, fericirea se lasa asteptata.) Intrebare: Iti spui lucruri de genul „Daca el/ea s-ar schimba, as fi mai fericit?” Ai nevoie de un tovaras de viata perfect pentru a te simti implinit?
  • Se simte excesiv de responsabila pentru ceilalti. (Persoana codependenta se simte raspunzatoare pentru tot ce se intampla cu ceilalti; pentru fericirea, sentimentele , gandurile, actiunile, puterea de discernamant a celorlalti.) Intrebare: Iti spui lucruri de genul: „Daca nu intervin acum, el/ea poate face o greseala ingrozitoare.”, „Daca ies din aceasta relatie, el /ea va fi distrus/a.”, „Daca ma straduiesc sa fiu mai bun, el / ea va fi mai fericit /a”?
  • Are o relatie cu partenerul de viata (sau alta persoana semnificativa) lipsita de echilibru intre dependenta si independenta, cu efecte extrem de nocive. (Persoana codependenta oscileaza intre nevoia de independenta si tendinta de a redeveni dependent.) Intrebare: Traiesti nevoia intensiva de a-ti afirma independenta, urmata de reveniri catre starea de dependenta? Ai obisnuinta de a oscila intre cei doi poli?
  • Este experta in folosi mecanismele de aparare ale negarii si reprimarii. (Persoanele codependente nu pot vedea lucrurile in realitatea lor, atat de rele / grave precum sunt. Introspectia obiectiva este prea dureroasa pentru ele, astfel incat sunt declansate mecanisme de aparare de reprimare si negare, care o ajuta sa se autoiluzioneze ca nu s-au intamplat lucruri rele, sau, daca s-au intamplat, nu sunt chiar atat de grave. Desi codependenta este generata de problemele familiei de provenienta, persoana codependenta isi apara cu sinceritate familia.) Intrebare: Te surprinzi spunand despre o persoana despre care stii ca ti-a facut rau lucruri de genul:  „Stiu ca in adancul sufletului era un om bun. Daca nu ar fi facut asta eu nu m-as fi format asa.”?
  • Isi face griji si incearca sa schimbe lucrurile pe care nu le poate influenta. (Persoana codependenta actioneaza intr-un cerc vicios. Avand o imagine de sine negativa se asteapta sa esueze in ceea ce face, vazandu-se pe sine ca pe un individ ratat. Viitorul il vede ca pe o succesiune de esecuri, dezamagiri, infrangeri. Alegand inconstient sa controleze lucrurile pe care nu le poate controla, va fi pus in situatia in care realitatea ii va da dreptate, esuand din nou. Astfel, respectul scazut de sine se consolideaza.) Intrebare: Te plasezi frecvent in situatii in care nu ai posibilitatea de a reusi? Iti spui apoi „Am incercat si nu am reusit. Sunt slab si lipsit de valoare.” ?
  • Isi desfasoara viata intre extreme. (Relatiile persoanei codependente sunt marcate de suisuri si coborasuri extreme, zile fierbinti si ingheturi. Oscileaza intre iubire si ura.) Intrebare: Observi la tine acest tipar relational, in interactiune cu persoanele din jurul tau?
  • Cauta in permanenta acel ceva despre care crede ca ii trebuie sau ii lipseste in viata personala. (Persoana codependenta resimte un gol interior, dificil de completat, in ciuda eforturilor sale. Este insatiabila.) Intrebare: Oricate eforturi ai facut, resimti acel gol interior care persista?

Distribuie

Close Menu
shares

Folosim cookie-uri pe site

Te rog sa confirmi ca acce[ti cokie-urile. Poiti sa declini aceste lucru, astfel incat sa continui vizita pe site, insa fara a permite trimiterea datelor catre serviciile terte. Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.