Cantecul personal – o poveste metaforica despre identitate

Cantecul personal – o poveste metaforica despre identitate

O poveste despre identitate.

Povestea spune ca exista un trib in Africa, numit Himba, unde data nasterii unui copil este socotita nu din momentul in care s-a nascut, nici din momentul in care a fost conceput, ci din momentul in care copilul a fost gandit in mintea mamei.
In momentul in care femeia decide ca va avea un copil, se aseaza sub un copac si asculta pana cand aude cantecul copilului care va dori sa vina. Dupa ce a auzit cantecul acestui copil, se intoarce la barbatul care va fi tatal copilului si i-l impartaseste. Si apoi, cand fac dragoste pentru a concepe copilul, canta acest cantec, ca un mod de a invita copilul.
Si apoi, cand mama este insarcinata, ea preda acest cantec al copilului si celorlalte femei mai in varsta din trib, astfel incat, atunci cand copilul se naste, acestea ii vor canta cantecul in semn de bun venit.
Si apoi, pe masura ce copilul creste, alti sateni sunt invatati cantecul lui. Daca copilul cade si se loveste la genunchi, cineva il va ridica si ii va canta cantecul lui. Sau daca copilul face ceva grozav sau trece prin ritualul pubertatii, satenii ii vor canta cantecul, ca un mod de a-l onora.
Si mai exista si o alta ocazie in care satenii ii canta cantecul copilului: daca pe parcursul vietii el comite o crima sau un act social aberant el este chemat in mijlocul satului, satenii fac un cerc in jurul lui si ii canta cantecul. Tribul recunoaste ca corectia comportamentului asocial nu este pedepsa, ci iubirea si amintirea identitatii personale. Cand iti recunosti propriul cantec nu mai ai dorinta sau nevoia de a face ceva ce raneste un altul.
Si asa trec prin viata. In mariaj, cantecele sunt cantate impreuna. Si intr-un final, cand acest copil devenit adult sta intr-un pat, in apropierea mortii, toti satenii ii cunosc cantecul si i-l canta pentru o ultima data.
Poate ca nu ai crescut intr-un trib african care sa iti cante cantecul in momentele de tranzitie cruciale ale vietii, dar viata iti reaminteste mereu cand esti in contact cu tine insuti si cand nu. Cand te simti bine, ceea ce faci se potriveste cu cantecul tau, iar cand te simti groaznic, nu. Intr-un final ne vom recunoaste cu totii cantecele si le vom canta bine. Te poti simti un pic ragusit la inceput, dar asa patesc toti cantaretii. Doar continua sa canti si vei gasi drumul Acasa.
Povestea de mai sus ilustreaza metaforic mecanismul prin care un copil isi construieste simtul identitatii, sub influenta stimulilor externi in care inregistreaza o anumita constanta. „Cantecul” extern, repetat constant, incheaga identitatea copilului. Prin tot ceea ce fac in mod repetat si inconstient adultii prezenti in viata copilului, construiesc simtul identitatii sale.
Identitate = raspunsul la intrebarea „Cine sunt eu?”
Identitatea unei persoane isi are radacinile in identificarile sale, in ceea ce a asociat cu propria persoana.
Ea este formata din calitatile noastre mintale (ganduri, emotii, comportamente, senzatii) in combinatie cu calitatile sociale (cultura, religie, istorie, traditie, familie, etc.). Este vorba de toate lucrurile pe care mintea le-a asociat cu ideea de EU. (O persoana se poate identifica cu genul masculin sau feminin, cu calitatea de mebru al unei anumite comunitati religioase, cu rolul de parinte, angajat sau cu anumite credinte sau imagini referitoare la propria persoana: pierdant, neajutorat, descurcaret, etc.
Formarea identitatii

Identitatea incepe sa se formeze dupa ce se petrece momentul recunoasterii de sine (de obicei in jurul varstei de 14 luni). Pe masura ce se formeaza limbajul, identitatea se contureaza si mai mult, odata cu aparitia afirmatiilor de tipul EU.  De obicei, in jurul varstei de 5 ani identitatea este inchegata. Majoritatea oameniilor se identifica pe ei cu ceea ce fac si ceea ce sunt in societate. Persoanele care si-au dezvoltat o identitate stabila simt ca sunt in momentul prezent aceeasi persoana care a fost in trecut si care va fi si in viitor. Inseamna ca se simt la fel, independent de variatiile de mediu. Chiar daca apar variatii in dispozitia si comportamentul lor, se simt in profunzime ca fiind aceeasi persoana.

O persoana lipsita de simtul identitatii se poate simti deconectata de cine a fost si poate sa nu aiba nici un simt asupra a cine va fi in urmatorul moment.  Ea nu simte ca este aceeasi, se simte o persoana diferita de la zi la zi.
Semne ale problemelor de identitate
Uneori, datorita unor credinte gresite sau a unor intarzieri in dezvoltare, problemele identitare le pot determina pe anumite persoane sa aiba dificultati in a adopta perspectivele potrivite asupra unor situatii. Mai jos sunt descrise 7 semne ale lipsei unui simt al identitatii:
  1. persoana se schimba odata cu mediul sau
  2. relatiile in care intra o modeleaza
  3. are modificari radicale in opinii, manifesta inconstanta
  4. nu ii place sa fie intrebata despre sine
  5. se plictiseste usor
  6. relatiile sale nu merg la nivel de profunzime
  7. e lipsita de incredere in sine

Crizele identitare

Crizele identitare se petrec atunci cand o persoana isi asociaza in mod principal identitatea cu doar un singur factor (ex: a fi tanar, a fi parinte, a fi avocat) si devine oarba la alte fatete ale vietii sale. Acesta este un semn al unei identitati fragile sau rigide. De obicei se manifesta in punctele de tranzitie ale vietii precum absolvire, mariaj, divort, iesire la pensie, emigrare sau boala.

Lipsa de identitate poate fi intalnita in tulburari precum:

  • codependenta (cand persoana cauta valoare prin aprobarile primite de la cei din jur, mulandu-se dupa acestia),
  • tulburarea bipolara (in care persoana se comporta in moduri contradictorii),
  • tulburarea de personalitate borderline (multe persoane cu tulburare de personalitate borderline declara ca nu stiu cine sunt de fapt)

Distribuie

Close Menu
shares

Folosim cookie-uri pe site

Te rog sa confirmi ca acce[ti cokie-urile. Poiti sa declini aceste lucru, astfel incat sa continui vizita pe site, insa fara a permite trimiterea datelor catre serviciile terte. Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.